Syltgrottor
med lemon curd, maräng och hallon
Ingredienser till 24 st
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl marsánpulver för kokning
1 tsk bakpulver
ca 1 ½ dl lemon curd
Maräng:
2 äggvitor
2 dl strösocker
färska hallon till dekoration
Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker
poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Blanda till en slät
deg. Forma degen till en lång rulle och dela i 24 delar, lägg i muffinsformar.
Gör en fördjupning i varje grotta. Klicka
i lemon curd. Grädda i mitten av ugnen 10 min. Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret och vispa till en fast maräng. Ta ut grottorna och spritsa en
klick maräng på varje kaka. Grädda i ytterligare ca 10 min. Dekorera med färska
hallon.
Chokladcupcakes med hallontopping
Ingredienser:
- 175 g smör
- 200 g mörk choklad
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1 tsk bakpulver
- 150 g hallon (färska eller frysta och tinade)
Hallontopping:
- 50 g hallon (färska eller frysta och tinade)
- 300 g färskost av philadelphiatyp
- 3/4 dl florsocker
- 1 dl vispgrädde
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och smält på svag värme tillsammans med smöret. Rör till en jämn smet. Ta från värmen och låt svalna något.
- Vispa upp äggen med sockret. Rör ner chokladsmöret.
- Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Blanda ner i chokladsmeten och rör till en jämn massa.
- Fördela smeten i muffins formar (gärna ställda i en muffinsplåt). Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
- Gröp ut lite av inkråmet ur varje cupcake. Smula sönder det grovt i en bunke. Mosa hallonen och blanda med inkråmet. Fyll varje cupcake med hallonröra.
- Hallontopping: Mixa hallonen fint med stavmixer eller i matberedare. Passera ev genom en sil för att få den helt slät.
- Vispa samman hallonpuré, färskost och florsocker i en bunke, gärna med elvisp. Tillsätt vispgrädden lite i taget. Fortsätt vispa till en fluffig topping.
- Spritsa eller klicka toppingen på muffinsen. Garnera med vafri dekoration.
Frasiga små blåbärspajer
Man kan göra bottnarna i förväg och ta med på utflykten. Fyll dem med citruskvarg och blåbär när de ska ätas.
Ingredienser till 8 st
100 g smör
1 ½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ dl strösocker
Fyllning:
250 g Arla Köket Kesella kvarg citrus
125 g färska blåbär
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret, ta från värmen
och rör ner mjöl, havregryn och socker. Låt svalna något. Tryck ut degen i
mazarinformar, gärna av papper (jag använde engångs aluminiumformar som jag
hittade på ICA). Grädda i mitten av ugnen ca 8 min. Låt kallna. Klicka i kvarg
och toppa med blåbär.
Superenkel att göra och verkligen goda!
Superenkel att göra och verkligen goda!
Sockerbullar (vanliga eller laktos och glutenfria)
Ingredienser:
3 dl mjölk (eller laktosfri mjölk)
50 g jäst för söta degar
150 g rumsvarmt smör (eller laktosfri smör)
1 ägg
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
1 msk stött kardemumma
12 dl vetemjöl (eller mjölmix)
2 krm hjorthornssalt
25 g smör (eller laktosfri smör)
1 dl strösocker
Värm mjölken till max 37°. Lägg jäst, smör,
ägg, socker, salt och kardemumma i en bunke och rör till en jämn smet. Rör i
mjölken och hälften av mjölet blandat med hjorthornssalt. Tillsätt resten av
mjölet, arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Ta upp degen
på lätt mjölad arbetsbänk. Forma 20 runda bullar och lägg på plåt med
bakplåtspapper. Platta till dem något och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt
ugnen på 200°. Grädda i mitten av ugnen 8–10 min. Låt svalna på galler. Smält
smöret och pensla bullarna. Vänd dem i socker.
Jordgubbcupcakes till Highlight café
Jul cupcakes och pepparkakor
Pepparkaks och lingon cupcakes spritsade med
maräng och dekorerade med sockerpasta
Päron cupcakes med After Eight ganache
Vintage cupcakes
Min god vän Anette fyllde år, det var en vanlig
vardag och hon skulle inte göra nåt särskilt så jag tänkte att det vore rolig
att överraska henne med en lite "exklusivt" fika.
Citroncupcakes med lemon curd grädde färgad med karamellfärger och dekorerad med marsipanrosor och sockerkulor.
Citroncupcakes med lemon curd grädde färgad med karamellfärger och dekorerad med marsipanrosor och sockerkulor.