Cupcakes och bakelser

  
Syltgrottor med lemon curd, maräng och hallon




Ingredienser till 24 st

200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl marsánpulver för kokning
1 tsk bakpulver

ca 1 ½ dl lemon curd

Maräng:
2 äggvitor
2 dl strösocker


färska hallon till dekoration

Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Blanda till en slät deg. Forma degen till en lång rulle och dela i 24 delar, lägg i muffinsformar. Gör en fördjupning i varje grotta. Klicka i lemon curd. Grädda i mitten av ugnen 10 min. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa till en fast maräng. Ta ut grottorna och spritsa en klick maräng på varje kaka. Grädda i ytterligare ca 10 min. Dekorera med färska hallon.

Chokladcupcakes med hallontopping


Ingredienser:

  • 175 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 150 g hallon (färska eller frysta och tinade)

Hallontopping:

  • 50 g hallon (färska eller frysta och tinade)
  • 300 g färskost av philadelphiatyp
  • 3/4 dl florsocker
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och smält på svag värme tillsammans med smöret. Rör till en jämn smet. Ta från värmen och låt svalna något.
  3. Vispa upp äggen med sockret. Rör ner chokladsmöret.
  4. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Blanda ner i chokladsmeten och rör till en jämn massa.
  5. Fördela smeten i muffins formar (gärna ställda i en muffinsplåt). Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
  6. Gröp ut lite av inkråmet ur varje cupcake. Smula sönder det grovt i en bunke. Mosa hallonen och blanda med inkråmet. Fyll varje cupcake med hallonröra.
  7. Hallontopping: Mixa hallonen fint med stavmixer eller i matberedare. Passera ev genom en sil för att få den helt slät.
  8. Vispa samman hallonpuré, färskost och florsocker i en bunke, gärna med elvisp. Tillsätt vispgrädden lite i taget. Fortsätt vispa till en fluffig topping.
  9. Spritsa eller klicka toppingen på muffinsen. Garnera med vafri dekoration.  

Frasiga små blåbärspajer



Man kan göra bottnarna i förväg och ta med på utflykten. Fyll dem med citruskvarg och blåbär när de ska ätas.

Ingredienser till 8 st

100 g smör
1 ½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ dl strösocker

Fyllning:
250 g Arla Köket Kesella kvarg citrus
125 g färska blåbär


Sätt ugnen på 200°. Smält smöret, ta från värmen och rör ner mjöl, havregryn och socker. Låt svalna något. Tryck ut degen i mazarinformar, gärna av papper (jag använde engångs aluminiumformar som jag hittade på ICA). Grädda i mitten av ugnen ca 8 min. Låt kallna. Klicka i kvarg och toppa med blåbär.

Superenkel att göra och verkligen goda!

Sockerbullar (vanliga eller laktos och glutenfria)



Ingredienser:

3 dl mjölk (eller laktosfri mjölk)
50 g jäst för söta degar
150 g rumsvarmt smör (eller laktosfri smör)
1 ägg
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
1 msk stött kardemumma
12 dl vetemjöl (eller mjölmix)
2 krm hjorthornssalt

25 g smör (eller laktosfri smör)
1 dl strösocker


Värm mjölken till max 37°. Lägg jäst, smör, ägg, socker, salt och kardemumma i en bunke och rör till en jämn smet. Rör i mjölken och hälften av mjölet blandat med hjorthornssalt. Tillsätt resten av mjölet, arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Forma 20 runda bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Grädda i mitten av ugnen 8–10 min. Låt svalna på galler. Smält smöret och pensla bullarna. Vänd dem i socker.


Jordgubbcupcakes till Highlight café





Vaniljcupcakes fyllda med jordgubbsmousse, sptisadfe mer maräng och dekorerade med sockerpasta och sockerpärlor


Chokladapelsin cupcakes till Highlight



Marshmallow cupcakes till Busiz



Choklad jul cupcakes fyllda med Nutella och spritsade med maräng





Jul cupcakes och pepparkakor



Pepparkaks och lingon cupcakes spritsade med maräng och dekorerade med sockerpasta





Päron cupcakes med After Eight ganache




 

Vintage cupcakes



Min god vän Anette fyllde år, det var en vanlig vardag och hon skulle inte göra nåt särskilt så jag tänkte att det vore rolig att överraska henne med en lite "exklusivt" fika.

Citroncupcakes med lemon curd grädde färgad med karamellfärger och dekorerad med marsipanrosor och sockerkulor.