söndag 17 juni 2012

Sockerbullar (vanliga eller laktos och glutenfria)



Ingredienser

3 dl mjölk (eller laktosfri mjölk)
50 g jäst för söta degar
150 g rumsvarmt smör (eller laktosfri smör)
1 ägg
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
1 msk stött kardemumma
12 dl vetemjöl (eller mjölmix)
2 krm hjorthornssalt

25 g smör (eller laktosfri smör)
1 dl strösocker


Värm mjölken till max 37°. Lägg jäst, smör, ägg, socker, salt och kardemumma i en bunke och rör till en jämn smet. Rör i mjölken och hälften av mjölet blandat med hjorthornssalt. Tillsätt resten av mjölet, arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Forma 20 runda bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Grädda i mitten av ugnen 8–10 min. Låt svalna på galler. Smält smöret och pensla bullarna. Vänd dem i socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar